Странице

четвртак, 21. новембар 2013.

Torta k'o prava!

Orginalni recept i mnogo lepše slike možete naći ovde
Moram da se još jednom zahvalim na odobrenju g-djici Amy Chaplin (ovo je njen sajt pa bacite pogled)

E sad sastojci:
Fil:
3 velike konzerve kokosovog mleka (najjeftinije u Tempu 139 dinara)
1/2 šolje agar agara (To je oko pola ove kesice)
prstohvat soli
6 kašika agave nektara
1/4 šolje pirinčanog slada (može i ječmenog 100%)
štapić vanile
1 i 1/2 kašike kuzu skroba (verovatno može i običan gustin)
2 kašike vode
1 kašika arome vanile

Korice (količina za 3 korice prečnika 24 cm)

3 i 1/2 šolje brašna od spelte
1 kašika praška za pecivo
1 i 1/2 kašičice sode bikarbone
2 i 1/2 šolje kokosovog brašna
1 i 1/2 šolja javorovog sirupa (pošto je javorov sirup u pakovanju od 330ml, a vama treba malo više dodajte ređi med slobodno)
1 i 1/2 šolje biljnog mleka
3/4 šolje kokosovog ulja
sok od pola limuna
2 kašičice soli
Kašika arome vanile

+ Šolja mleka za natapanje korica ne ide u smesu koja se peče

Voćni preliv:
3 šolje šumskog voća
3/4 šolje džema od šumskog voća
1 kašika kuzu skroba
2 kašike vode

Fil:

U šerpi izmešajte mleko, agar agar, so, agave nektar, slad i semenke vanile (po dužini prepolovite stapić pa nožićem izvadite semenke). Zagrejte do ključanja pa smanjite temperaturu tako da se fil krčka 15-20 minuta uz često mešanje. Razmutite kuzu sa vodom i dodajte u fil zagrejte do ključanja i sklonite sa ringle. Umešajte vanilu.
Ostavite minimum 2h u frižideru da se stegne. sipajte fil u mutipraktik (onaj sa S nožem) i kratko promešajte da se smesa ujednači. Ostavite da prenoći u frižideru (i ne preskačite ni jedan korak)

Korice
Ja sam podelila sve sastojke na 3 dela pa sam posebno pekla korice, jer nemam 3 ista pleha. Ako radite tako ne pravite svu smesu odjednom jer će soda da reaguje sa limunom pre vremena i torta neće narasti kako treba.
Prvo zagrejte rernu na 180C.
Izmešajte posebno brašno,so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kokosovo brašno. U drugoj posudi izmešajte tečne sastojke. Sjedinite sve sastojke i prelite smesu u pleh prekriven papirom.
Pecite 20 do 25 minuta u zavisnosti od rerne. Najbolje je da bocnete čačkalicom sredinu torte (čista čačkalica-pečena torta). Ostavite bar pola sata da se ohladi pa odvojite od papira.

Voćni preliv:
U šerpici na tihoj vatri krčkajte voće i džem oko 15 minuta dok smesa ne počne da se zgušnjava, dodajte razmućeni skrob i zagrejte do ključanja. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Konačno torta:

Svi delovi (fil, korice, preliv) moraju da budu potpuno hladni pre sklapanja torte.
Koricu natopite 1/3 šolje mleka, premazite filom(oko pola šolje) pa prelivom (1/3 ukupne količine), stavite sledeću, natopite premažite i tako još jednom.
Ostavite 2 h u frižideru da se stegne.


torta Vocna torta

Нема коментара:

Постави коментар