Странице

петак, 24. децембар 2010.

Raženi hleb sa mirođijom

Sastojci:
2 šolje raženog brašna
2 šolje pšeničnog brašna (integralnog)
kašičica suve mirođije (ili kašika sveže, sitno iseckane)
kašika soli
kockica kvasca
kašičica meda ili slada
2 šolje tople vode (oko 50 C, to je toplija česmovača (iz bojlera), voda ne sme da bude pretopla)
3 kašike ulja

Razmutiti kvasac u malo tople vode,dodati med, sačekati desetak minuta da odreaguje. Izmešati brašna, so i mirođiju. Dodati kvasac i vodu (ukupna količina vode je 2 šolje, u to ulazi i voda koju smo koristili za kvasac). Umutiti varjačom.
Prekriti testo krpom i ostaviti da nadođe jedan sat. Nakon tog vremena, premesiti testo rukom, ako je retko (lepi se za ruke u ogromnim količinama) dodati još malo brašna. Formirati 3 veknice veličine grejpfruta i poređati ih u podmazan pleh. Staviti jedan prazan pleh u rernu. Zagrejati rernu na 230 C.
Ostaviti hleb da nadođe  van rerne nekih 40 minuta, premazati vekne vodom i posuti vrlo malo mirođije, napraviti po 2 kosa reza oštrim nožem na svakoj vekni (do polovine visine). Kada stavimo pleh sa hlebom, pažljivo sipamo šoljicu vode* u prazan pleh koji je već u rerni (ovo treba uraditi vrlo pažljivo, da slučajno vodom ne polijemo vrata rerne, jer može da se desi da staklo na vratima pukne!!!)
Hleb peći pola sata. Izvaditi odmah. Sačekati da se ohladi pa seći.

*Vodu dodajemo da bi dobili hrskavu koricu.

Нема коментара:

Постави коментар