Categories

среда, 5. јануар 2011.

Hleb od prosa

Sastojci (mera je šoljica za kafu):
Šoljica prosa (oljuštenog)
4 šoljice brašna (integralnog)
2 soljice mlake vode
kašika soli
kockica kvasca
2 kašike meda

U pola šolje vode razmutiti kvasac i dodati med. Ostaviti da odreaguje 10 do 15 minuta. Proso propržiti na suvom tiganju (Kao susam, 10 minuta uz stalno mešanje, na tihoj vatri). Izmešati proso, brašno i so. Dodati kvasac i preostalu vodu. Ako je ostalo još brašna van testa, dodati još malo vode. Pokriti krpom i ostaviti 2 sata da nadođe. Kada je testo nadošlo činiju sa testom zatvoriti rastegljivom folijom i ostaviti u frižideru minimum 12 sati. (Možete napraviti i veću količinu, pa po potrebi kidati veknice koje se oblikuju i peku jer ovako testo može da stoji u frižideru do 5 dana) Od testa napraviti veknu i smestiti na podmazan pleh da odstoji 1,5 sat.
Peče se 45 minuta na 200C.


Нема коментара:

Постави коментар