Categories

среда, 20. јул 2011.

Čorba od paradajza, spelte i leblebije

Sastojci:
kašika susamovog ulja (ili 2 kašike suncokretovog hladnoceđenog)
velika glavica crnog luka
velika šargarepa
2 stabljike celera
4 čena belog luka
2 kašike aleve paprike
prstohvat šafrana (opciono)
kašičica kima
šolja spelte
1,5 šolja kuvane leblebije
2 litra vode
1,5 kg paradajza
2-3 lovorova lista
kašika soli
prstohvat bibera

Speltu potopiti u 3 puta više vode i ostaviti da prenoći.
Na ulju propržiti sitno seckani crni luk i šargarepu oko 5 minuta, dodati sitno seckani celer pržiti još 5 minuta pa dodati beli luk i pržiti još minut.
Dodati papriku, šafran, kim, so i biber i promešati.
Dodati proceđenu speltu i 2 litra sveže vode, lovorov list i kuvati na jakoj vatri pola sata. Dodati paradajz isečen na četvrtine (paradajz ne mora biti oljušten nakon par minuta kožica počinje da se odvaja pa je vrlo lako odstraniti je viljuškom). Kuvati još pola sata uz povremeno mešanje.
Dodati leblebiju i kuvati još 20 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар