kao zamenu za jaje u receptima u kojima naravno jaje može da se zameni (puslica bez jaja je ipak nemoguća misija :-(( ) možete koristiti (ekvivalent za jedno jaje):
-polovinu banane
-kašiku sojinog brašna razmućenu sa kašikom tople vode
-kašiku mlevenog lanenog semena pomešanu sa 3 kašike vrele vode (ostaviti da odstoji 10 minuta)
Ovaj trik obično uspeva u svim pecivima i "hlebastim" kolačima
Generalno o hlebu
Kvasac
Šta se u stvari dešava? Kvasac reaguje tako što u testo ispušta mehuriće ugljen dioksida. Ti mehurići ostaju unutar testa uz pomoć glutena iz brašna. (glutena ima mnogo više u belom nego u integralnom brašnu i zato on bolje naraste. U nekim vrstama brašna u opšte nema glutena)
Kvasac se "aktivira" uz pomoć šećera. Bilo da koristite sveži ili suvi obavezno dodajte malo zaslađivača (meda, malteksa, smeđeg šećera). Osim šećera na kvasac utiču toplota, vlaga i kiseonik.
Soda bikarbona se aktivira pomoću neke kiseline i tečnosti, ili kisele tečnosti (obično je u receptima gde se koristi dodat sok od limuna, sirće, jogurt, sok od narandže). Soda bikarbona reaguje čim dođe u kontakt sa tečnošću, tako da je neophodno prvo izmešati suve pa tečne sastojke i testo odmah ubaciti u rernu.
Prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, dve kiseline i malo skroba. Jedna kiselina aktivira sodu bikarbonu u kombinaciji sa tečnošću, a druga kada se zagreva.(zbog ove druge kiseline, peciva u kojima se koristi prašak za pecivo ne moraju odmah da se peku). Takođe prašak za pecivo se koristi kada u testu nema kiselih sastojaka.
Važna napomena soda bikarbona je 4 puta jača od praška za pecivo, pa ako zamenjujete vodite računa o količini.
Hidriranje sojinih šnicli
Ovo je vrlo jednostavni i piše na pakovanju, ali ako kupujete na meru može biti korisno.
Pomešajte sojine šnicle sa 3x više vode. Zagrejte ih do ključanja, isključite ringlu i ostavite na njoj još par minuta. Nakon toga ocedite šnicle od vode i dodajte začine.
Dobro idu bosiljak, origano, beli luk, biber, senf i naravno so.
Kuvanje pasulja i leblebije
Vrlo često se u receptima (naročito stranim) koristi kuvan pasulj (leblebija) ili pasulj (leblebija) iz konzerve.
Zgodno je (kad imate vremena) skuvati veću količinu pasulja, rasporediti u činijice i zamrznuti.
Treba imati na umu da pola kilograma pasulja bude oko 5 šolja kuvanog.
Sastojci:
1/2 kilograma pasulja (leblebija)
2 kašike soli
1 i 1/2 do 2 litra vode (količina vode za konačno kuvanje)
2 čena belog luka (opciono)
2 lovorova lista(opciono)
Priprema:
Pasulj* (leblebiju) potopiti u vodi i ostaviti da prenoći. Promeniti vodu i kuvati 15 minuta na jakoj vatri.
Konačno kuvanje
Proceđen pasulj preliti svežom vodom (više vode treba za krupniji i stariji pasulj), dodati lovor i beli luk pa kuvati na jačoj vatri dok pasulj ne omekša 1 do 3 sata.Po potrebi dodati još vode. Na kraju posoliti. Ohlađen pasulj ocediti od vode pa zamrznuti.
* Mungo pasulj je dovoljno potopiti na 3 sata i kuvati oko 40 minuta.
Kako očistiti kokos
detaljno uputstvo u slici i reči možete pronaći ovde
Kako ispeći kesten
recept za pečenje kestena
Ulje od semena grožđa
osim što je izuzetno zdravo, dobro je za kolače jer se ne oseća poseban miris.
na našem tržištu u gotovo svim marketima može se pronaći Olitalia
Zamena za margarin i maslac
kao zamena za margarin i maslac u svim testima može se koristiti ulje od kokosa.
Zaprška
Umesto klasične zaprške (prženog brašna i aleve paprike koji sa dodaju na kraju da bi se jelo zgusnulo) mogu se koristiti ovsene pahuljice: 20 minuta pre kraja kuvanja jelu se doda dupla količina ovsenih pahuljica, a par minuta pre kraja aleva paprika (ona količina koju bi inače stavili u zapršku).
Prezle
Umesto prezli u svim jelima možete koristiti sušene pšenične klice.
Kuvanje pšenice
Ako želite da prepolovite vreme kuvanja potopite pšenicu preko noći, promenite vodu pa kuvajte polovinu navedenog vremena:
- U običnoj šerpi - pšenicu sa 3x više vode kuvati poklopljeno 2 sata na jakoj vatri. Ostaviti još sat vremena na toploj ringli
- U ekspres loncu - pšenicu sa 3x više vode kuvati 1 sat. (na jakoj vatri dok ne počne da pišti, a zatim na tihoj vatri)
Ulje od kokosa nažalost nije zdravo. Pogledajte tekstove na ozbiljnim sajtovima kao Mayo klinika i sl.
ОдговориИзбришиMislim da ste nažalost, ozbiljno pomešali ozbiljne sajtove sa sajtovima sa ozbiljnim profitom. Što svakako nije isto. Srdačan pozdrav
ИзбришиAAAAAAA!Odlican odgovor za "anonimnog"!A sajt vam je zaista fin, pun korisnih informacija, samo tako nastavite
ИзбришиHvala!
Избришиulje od kokosa je itekako zdrav.
Избришиsta li ste vi citali, koje sajtove da mi je znati.
Аутор је уклонио коментар.
ИзбришиKokosovo ulje je NAJZDRAVIJE ULJE koje postoji. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je ovo ulje LEK, HRANA i KOZMETIČKO SREDSTVO. Prevodim knjigu dr. Brusa Fajva o lečenju kokosovim uljem... to je raketno gorivo za mozak i odlično u slučaju Alchajmera, demencije i dr. bolesti, zaustavlja i leči kancer i melanom, daje energiju pa je odlično za sportiste...
ИзбришиSve pohvale za sajt :)
ovaj sajt mnogo kul!
ОдговориИзбришиHvala od srca!
ИзбришиHej, jedna ideja za zapršku :D pošto zgušnjavanje prženim lukom nije zdravo, a sumnjam da je i sa brašnom, može se izbjeći ako se prekuha komad do više krumpira, usitni viljuškom i ubaci u jelo, promiješa i ostavi da se ohladi. a kokosovo ulje je zdravo al ne kod kuhanja već za deserte, za kuhanje se preferira suncokretovo ulje (ima kupiti pomiješano sa maslinovim od Dijamant), dok na kraju kuhanja u jelo staviti maslinovo ulje koje je najzdravije od svih, no treba paziti po kojoj ga temperaturi kuhati - a za to da ne puca glava, ja ga stavim kad je jelo gotovo. ;)
ОдговориИзбришиSvaka ideja je dobro došla :)
ОдговориИзбришиKrompir je dobra varijanta, ne mora čak ni da se kuva posebno ( na primer za grašak, boraniju) nego se ubaci sitno iseckan na pola kuvanja.
A za kuvanje je najbolje susamovo ulje (meni je i najukusnije, posebno tamno), koje je mozda i najzdravije a trpi visoke temperature bez problema. I kokosovo ulje trpi velike temperature 100%.
Pozdrav
Кување пшенице нам је постала "боза" откад смо сазнали за сљедећи поступак. Шољицу опране пшенице увече ставити у термос од литра (мада вјерујем да може и од пола литра) и прелити кључалом водом. Ујутро имате супер скувану пшеницу, а у води су сачуване многе храњиве твари па је можете искористити за нешто друго.
ИзбришиБитно је, наравно, да термос "држи" температур бар 6-8 сати.
Одлична идеја за кување пшенице!
ОдговориИзбришиIdeja za kuvanje psenice je zaista odlicna. Meni je majka stalno pricala da su oni na selu psenicu kuvali tako sto su serpu drzali na ivici sporeta i tu je ona tako stajala satima i satima... Probacu prvom prilikom ovaj recept. Usteda na struji bi bila znacajna, kao i na vremenu i svemu ostalom.
ОдговориИзбришиVeliko hvala sto ste podelili ovaj biser sa nama! Od srca Vam to kazem!
Sve najbolje,
Dejan
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиMolim vas recept za hleb od samo ovsenog brašna.Pozdrav
ОдговориИзбришиHleb od ovsenog brašna može da bude samo kao one tvrde starinske proje, ako se doda nešto što imitira jaje (ili jaje ako koristite), meni su najbolje chia semenke (kašika dve semenki (ili mlevenih lanenih) + pola šolje vode, oko 10 minuta ostavite da se razvije ona sluz pa umešajte u testo) dodajte malo više vode da bude ređe nego kao za proju, predpostavljam da ako ne smete druga brašna ne smete ni kvasac, pa onda stavite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu). Omer je otprilike 3 šolje brašna, 2 šolje vode kašika praška za pecivo, pola šolje ulja. Umesto vode možete da stavite biljno mleko, najlepše od badema (po meni) i pecite kao proju oko sat na 200C. Opet će ličiti na proju, ali nadam se ne toliko. Nisam do sad pravila nikad, samo od ovsa ali trebalo bi da se ponaša isto kao kukuruz. Javite mi rezultate obavezno!
ОдговориИзбриши2 šolje vode ukupno ako ne dodajete semenke ako pravite imitaciju jajeta onda dodajte 1 do 1-5, treba da bude gušće od testa za palačinke. Nadam se da sam Vam bar malo pomogla.
ОдговориИзбришиPozdrav