Categories

среда, 22. децембар 2010.

Jednostavan hleb

Ovo je jednostavan hleb, koji ne traži da se testo dodiruje rukama, mesi se varjačom, i ne čeka se da naraste (osim kratkog reagovanja kvasca 10ak minuta i čekanja da se zagreje rerna oko pola sata)

Sastojci:
5 šoljica integralnog brašna (ja mešam uglavnom : 2 š pšeničnog, 1,5š raženog, 1,5š heljdinog. Ukoliko želite da hleb više naraste i da bude mekši možete zameniti malo integralnog pšeničnog belim brašnom (1 šolju max), a ukoliko volite proju dodajte malo projnog a smanjite heljdino ili raženo)
kockica svežeg kvasca
3+3 kašike ulja
kašika meda ili malteksa
2 kašike soli
šaka golice, lanenog semena, susama
2 šake sirovog semena suncokreta
voda

Razmutiti kvasac u malo mlake vode (oko 40 C) dodati med, prstohvat soli i kašiku brašna. Kad kvasac odreaguje (pojavi se puno balončića i hoće da ,,pobegne" iz šoljice) pomešajte brašna, kvasac dodajte golicu, lan i susam i jednu šaku suncokreta. Vode dodati toliko da poveže brašno i da se napravi gušće testo (kažu da je dobro umešeno kad se skoro svo brašno odvoji od posude).

Posudu podmazati sa 3 kašike ulja i posuti (pokušajte ravnomerno)  preostalim suncokretom.
Dodati preostalo ulje u testo i prebaciti testo u pleh.
Peći 60 minuta prvih 20 na 250, sledećih 20 na 200, a poslednjih 20 na 150C. Odmah izvaditi
Sačekati oko 40 min da se prohladi, izvaditi iz pleha i umotati u krpu.
Ukoliko nemate pleh iz kog se lako vadi hleb, slobodno izbacite podmazivanje uljem i koristite peki papir, imajući u vidu da je on za temperature do 220C pecite prvih 40 min na 200, a narednih 20 na 150.



Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog, raženog i heljdinog brašna)
  
Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog, raženog i heljdinog brašna)
Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog i ovsenog brašna)

1 коментар:

  1. U sud sipam(supena kašika mi je mjera)6 kašika speltinog brašna,6 ovsenog,2 kašike pirincanog,2 brašna od prosa,2 heljdino brašno.Pola kesice suvog kvasca,kašičica soli,3 kašike maslinovog ulja,čaša mleke vode.Sve izmiješam i ostavim da naraste oko sat.Premijesim,sipam u pleh i ponovo da odstoji oko sata.Peče se na 200 c kao i svaki drugi hleb.Po želji sjeme bundeve,suncokreta,lana.Koristimo ga kao tost.Pozdrav

    ОдговориИзбриши