Categories

среда, 17. април 2013.

Goji bo(m)bice

Sastojci:
1 šolja sirovog indijskog oraha
1 šolja sirovog badema
1/4 šolje rogača u prahu
2 "velikodušne" kašike ječmenog slada
1-2 kašike vode (meni uvek treba 2)
1/3 šolje goji bobica
1/3 šolje sirovog suncokreta ili semena bundeve (krupno mlevenog)

U multipraktiku veoma sitno sameljite bademe i indijski orah, dodajte rogač, zatim slad i meljite oko minut dok se dobro ne umeša. Dodajte vodu i meljite dok se od smese ne formira velika lopta.
U posebnoj činiji izmešajte bobice i suncokret, dodajte pripremljenu smesu pa je rukama umesite. Kidajte deo po deo smese i formirajte loptice. Ostavite pola sata u frižideru da se stegnu.

Goji bo(m)bice

понедељак, 1. април 2013.

Susam pločice

Sastojci:
1/3 šolje ječmenog slada
2 kašike ulja od kokosa
2/3 šolje susama
sok od pola limuna
2 kašike rogača u pragu

Na tihoj vatri otopite kokosovo ulje i dodajte ječmeni slad ostavite na toploj ringli dok se slad ne razredi. Umešajte sve ostale sastojke, pa rasporedite smesu po plehu prekrivenom peki papirom (onom velikom, od rerne).
Pošto je smesa u ovom trenutku dosta gusta, istanjite sloj sto više možete, a smesa će se sama razliti po plehu u rerni.
Pecite tačno 20 minuta na 150C. Ohladite i čuvajte u frižideru.
Pločice su blago gorkog ukusa, za sve ljubitelje susama i taan-a.

DSC04095

недеља, 31. март 2013.

Mini cheesecake sa borovnicama

Sastojci (za 2 porcije):
krem:
2/3 šolje sirovog indijskog oraha
4 kašike limunovog soka
4 kašike meda ili slada
kašika kokosovog brašna
Voćni fil:
Šolja zamrznutih borovnica
2 kašike semenki chia

Krem pripremite tako što ćete sve sastojke  osim kokosa izblendati dok se ne dobije fini krem. Dodajte kokos i blendajte još malo. Sipajte u čaše i ostavite u frižideru dok pripremite fil.
Na tihoj vatri uz mešanje kuvajte borovnice 10 minuta, dok masa ne počne da liči na neku vrstu džema, umešajte semenke chia i rasporedite po kremu.
Ostavite 4 sata u frižideru da se stegne.



Mini cheesecake sa borovnicama

петак, 29. март 2013.

Krem čorba od karfiola

Sastojci:
2 kašike ulja
2 glavice crnog luka
2 glavice belog luka
velika glavica karfiola
5-6 šolja vode
so i biber
1 šagarepa (opciono)

Glavicama belog luka odseći vrhove da izgledaju ovako...

DSC04102
Preliti ih sa po pola kašičice ulja i zamotati u alu foliju. Peći ih 35 minuta na 200C. (luk okrenite tako da zasečeni deo ne bude okrenut prema plehu)
Na ostatku ulja propržite sitno iseckan crni luk (oko 10 minuta na tihoj vatri, uz mešanje). Dodajte pečeni beli luk (samo ga lagano istisnite iz kore, mnogo je lakše nego što zvuči), dodajte karfiol i nalite vodom.
Zagrejte do ključanja, pa utišajte vatru i krčkajte 15-20 minuta, dok karfiol ne omekša.
Izblendati ili ispasirati pasirkom za pire.
Po želji ukrasiti rendanom šargarepom.

DSC04108

субота, 23. март 2013.

Pire od žutog graška

Sastojci:
1/2 kg žutog graška
jedna šolja vode u kojoj se kuvao grašak
3 čena belog luka (sitno iseckana)
kašičica soli
3-4 kašike suvog vlašca

Suvi grašak kuvajte pola sata na jačoj vatri. Ispasirajte ga (ili izblendajte) zajedno sa svim ostalim sastojcima. Pospite vlašcem.
Poslužite ga uz bareni pirinač.

Pire od žutog graška

среда, 20. март 2013.

Sladoled od banane i jagode

Sastojci:
3 banane
5 zamrznutih jagoda

za ovaj recept je neophodan multipraktik. Mislim da bi i secko "odradio", ali za blender ne garantujem.
Ovaj najjednostavniji recept deluje toliko glupo ali Vas molim da probate, poslastica posna na vodi, a neverovatno kremasta i ukusna.
Dakle, iseckajte 3 banane na komade veličine 3-4 cm, stavite u kesu za zamrzivač i zamrznite ih. (minimum 3 sata, a najbolje celu noć). Ne preskačite ovaj korak!

Postupak izgleda ovako....

DSC04034
DSC04035
DSC04036 DSC04037 DSC04038 DSC04039



Odvojite polovinu pa u ostatak dodajte jagode i blendajte dok se ne umešaju. Jedite odmah!




DSC04043
posni sladoled

петак, 1. март 2013.

Krem supa od šargarepe i đumbira (sirova)

Sastojci:
3 velike šargarepe (izrendane)
1 avokado
2 šolje vode
1 i 1/2 kašičica narendanog svežeg đimbira
1/4 šolje seckanog korijandera (listova)
1/2 kašičice soli

Izblendajte avokado sa vodom, dodajte ostale sastojke i blendajte još par sekundi dok se masa ne ujednači.

Supa od šargarepe