Categories

петак, 24. децембар 2010.

Superlaki pirinač (Rižoto, pilav...)

Print Friendly and PDF
Sastojci:
šolja integralnog pirinča (može i običan)
oko 200 g mešanog povrća (na primer mix za rusku salatu, to je oko pola one kese ako koristite mix bez šećerca dodajte i njega jedno pola šolje)
glavica crnog luka
2 čena belog luka
kašičica karija
kašika soli (ili više ko voli slano)
2 kašike ulja (to je ako koristite hladnoceđeno suncokretovo (ono je moj favorit, nije mnogo skuplje od zejtina a ima ga u svakoj zdravoj hrani), ono je malo gušće) . Običnog zejtina treba više.

Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dok ne postane providan i pusti lep miris (meni je to lep miris :). Dodati beli luk i pržiti još najviše minut uz stalno mešanje ( beli luk vrlo brzo gori). Dodajte pirinač i vodu (oko 2 šolje), posoliti.
Integralni pirinač se kuva duplo duže nego beli, pa u slučaju da kuvate beli dodajte i ostalo povrće odmah i kuvajte pola sata. Ipak ako koristite integralni kuvajte ga oko 20 minuta pa dodajte povrće.Kuvajte još pola sata. Ukoliko se sva voda ranije ukuva, dodajte slobodno još malo.
Pred kraj kuvanja, kad ostane vrlo malo vode, mešajte češće (do tad je dovoljno jednom u 10 minuta) jer pirinač zna da se lepi za dno šerpe. Dodajte kari, promešajte i kuvajte još minut-dva.
Print Friendly and PDF

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...