Categories

уторак, 18. октобар 2011.

Ajvar

Za pečenje paprika je idealan "starinski" šporet na drva, ako ovaj "poduhvat" izvodite u stanu najbolje je da paprike ispečete u rerni
Sastojci (za 20 tegli, za manju količinu proporcionalno smanjite sve sastojke):
40 kg paprika
1/2 l suncokretovog hladnoceđenog ulja
2 dl sirćeta
šoljica soli
kesica konzervansa (svi kažu da mora)

Paprike ispecite (oko 70% površine paprike treba da pocrni) i dok su još vrele stavite ih u plastičnu kesu, ostavite oko sat vremena da se ohlade pa ih očistite od peteljki, semenki i oljuštite.
Ostavite paprike da se ocede (najbolje celu noć, što se duže cede - kraće se prže).
Sameljite paprike na mašini za meso izmešajte sa polovinom ulja i krčkajte na tihoj vatri oko 2 sata (do željene gustine) uz stalno mešanje. Na polovini perioda prženja dodajte so i preostalo ulje. Na kraju dodati sirće i konzervans.
Topao ajvar prespite u tegle.
Poređajte tegle sa ajvarom u rernu (otvorene!!), zagrejte rernu na 100C, posle 15 milnuta isključite rernu a ajvar ostavite u njoj da prenoći. Zatvorite tegle.

Нема коментара:

Постави коментар