Categories

недеља, 12. јун 2011.

Džem od jagoda

Sastojci (za 6 tegli):
12 kg jagoda
1,5 kg smeđeg šećera

Jagode očistite, operite pa velike iseći na četvrtine, a male na polovine. Polovinu jagoda sipati u šerpu, posuti sa 1 kg šećera, promešati. Sipati preostale jagode pa dodati ostatak šećera. Ponovo promešati.
Idealno je ako imate šporet na drva, ali ni električni nije loše rešenje.
Kuvati džem na tihoj vatri, ne mešati dok ne provri. Kad počne da vri,dobro promešajte na svakih 5 minuta. Pri kraju kuvanja neophodno je češće mešanje.
Džem se kuva oko 2 sata, što zavisi od jagoda i od željene gustine džema.
Posle prvih sat vremena kuvanja izvadite kašikom malu količinu da proverite gustinu, ako nije dovoljno gust, nastavite sa kuvanjem.
Skuvani džem kašikom sipati u tegle. Ako ste koristili šporet na drva, prestanite sa loženjem i tegle poređajte u rernu šporeta. Ostavite oko 3 sata u rerni, zatim izvadite pa prekrite folijom i zatvorite tegle.
Ako koristite električni šporet pred kraj kuvanja zagrejte rernu na 200C. Kad se rerna zagreje, ubacite napunjene tegle i isključite rernu. Ostavite džem u rerni oko 3 sata, izvadite prekrijte folijom i zatvorite tegle.

Нема коментара:

Постави коментар