Categories

уторак, 2. август 2011.

Beskvasni hleb (Ili hleb od domaćeg kvasca)

Ovo je malo uprošćen recept iz jedne knjige. Ovako napravljen domaći kvasac je dovoljan za 2 kg brašna, a može da stoji u frižideru 2 dana. Hleb je kompaktan i jestiv nekoliko dana.
Domaći kvasac nije komplikovano napraviti, jedina mana je što procedura pravljenja traje 5 dana.
Domaći kvasac
Sastojci:
Oko 150g pšeničnog ili raženog brašna i voda
Čista tegla (po mogućstvu prokuvana ili oprana u mašini)
I DAN:
Izmešati 3,5 kašike brašna i 50ml vode, držati u poklopljenoj (ali ne zatvorenoj) tegli na sobnoj temperaturi.
III DAN
Smesi dodati 2 kašike brašna i 2 kašike vode
IV DAN
Smesi dodati 5 kašika brašna i 3 kašike vode
V DAN
Pola smese baciti (ili prebaciti u drugu teglu pa napraviti duplu količinu) pa dodati 7 kašika brašna i 3 kašike vode.
Kada smesa počne da vri, otprilike 5-6 sati posle poslednjeg dodavanja brašna može se koristiti za pravljenje hleba (ili je treba prebaciti u frižider i tako se može koristiti naredna 2 dana). 
U toku pravljenja kvasca smesu promešati čistom kašikom bar 2x dnevno

Hleb

Sastojci:
600g pšeničnog ili raženog integralnog brašna
3 dl vode
kašika soli
1/4 predhodno napravljenog domaćeg kvasca (oko 2 kašike)
kašika ulja

Izmešati kvasac, 500g brašna i vodu. Pokriti krpom i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi.
Posoliti, premesiti i prebaciti testo u činiju premazanu uljem. Ostaviti još sat vremena.
Preostalo brašno posuti po radnoj površini, pa rukama mesiti hleb 5-6 minuta dok se skoro svo brašno ne "ugradi" u testo.
Pebaciti testo na pleh pokriven peki papirom. Ostaviti još sat vremena, za to vreme zagrejati rernu na 220C.
Peći hleb 20 minuta na 220, pa smanjiti temperaturu na 200 narednih 20 minuta a zatim još 20 minuta na 180C.
Odvojiti hleb od papira pa ostaviti 1 sat na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.


2 коментара: