Categories

уторак, 28. децембар 2010.

Projarice

Sastojci:
2,5 šoljice kukuruznog brašna
1,5 šoljica pšeničnog integralnog brašna
2 x zamena za jaje (kašika sojinog brašna + kašika vode)
2 šoljice sojinog mleka
kašika soli
kašika praška za pecivo
susam i lan (opciono)

Pomešati suve sastojke, dodati sojino mleko i zamenu za jaje. Podmazan pleh posuti lanom i susamom pa izliti testo. Peći 20-25 minuta na 200C

Ručak za 15 minuta

Sastojci:
200 g integralnih makarona
Meksički mix ( 1 pakovanje)
2 kašike soja sosa.
2 kašike ulja

Staviti povrće da se prži na ulju na umerenoj vatri.Povrće pržiti 10 minuta pa staviti  makarone da se kuvaju (u posebnoj šerpi), paziti da ne budu prekuvane, jer ih treba kuvati sa povrćem. Procediti makarone pa dodati u tiganj sa povrćem. Pržiti sve zajedno još minut-dva. Isključiti ringlu, dodati soja sos i ostaviti na ringli još minut.

понедељак, 27. децембар 2010.

Grašak

Sastojci :
2 kese zamrznutog graška
2 srednje glavice luka
2 šargarepe
čen belog luka
2 kašike ulja
jedan veći krompir
Kašika soli
prstohvat mirođije
1/4 kašičice aleve paprike
kašika suvog peršuna (2 kašike svežeg sitno iseckanog)

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i šargarepu (oko 10 minuta, na umerenoj vatri), dodati sitno seckan beli luk i propržiti još minut-dva. Dodati grašak i sitno seckani krompir. Kuvati na jačij vatri oko 40 minuta. Isključiti šporet, dodati alevu papriku, mirođiju i so. Ostaviti na toploj ringli još 5 minuta. Pre služenja posuti peršunom.

недеља, 26. децембар 2010.

Čoko-lešnik kolač (bez čokolade :-))

Sastojci:
2 šoljice raženog brašna
1,5 šoljica rogača
1,5 šoljica mlevenog pečenog lešnika
pola šoljice ulja
kašičica praška za pecivo
2 šoljice meda ili slada
šoljica mleka od soje (može i voda)

Izmešati suve sastojke (brašno, rogač, lešnik i prašak za pecivo), dodati ulje i mleko, sve sjediniti a zatim med. Testo treba da bude gusto.  Izliti u podmazan pleh ili u kalup za mafine (12 komada). Peći 35 minuta na 160 C.

Pita krompiruša

Sastojci:
kilogram krompira
2 velike glavice luka
pakovanje heljdinih kora
pola šoljice ulja
2 kašike soli
1/2 kašičice bibera
2 kašike susama (opciono)

Krompir i luk narendati ili iseći na jako sitne kockice, izmešati, posoliti i pobiberiti. Podmazati pleh.
Mazati jednu po jednu koru uljem (najbolje četkicom, da ne trošimo previše ulja, a da kore budu dovoljno elastične) pa stavljati nadev od krompira i luka. Heljdine kore su deblje nego obične, tako da ukoliko je kora cela sasvim je dovoljno stavljati po jednu koru. Poređati nafilovane kore u podmazan pleh. Premazati pitu uljem i posuti susamom. Peći oko pola sata na 200 C. Kada je pita gotova poprskati je vodom (sve ukupno oko 3 kašike), pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.

субота, 25. децембар 2010.

Kolač sa limunom i makom

Sastojci:
2 šoljice pšeničnog brašna
polovina kašičice sode bikarbone
kašičica praška za pecivo
sok od jednog limuna
2 kašike sojinog brašna pomešane sa dve kašike vode (zamena za 2 jaja*)
3 kašike maka
šoljica meda

* Kao zamenu za jaje u pecivima možemo koristiti (ekvivalent za jedno jaje):
polovinu banane (samo za slatka peciva)
kašiku sojinog brašna razmućenog sa kašikom vode (moj favorit, ne menja ukus)
kašiku mlevenog lanenog semena pomešanu sa 3 kašike vrele vode (ostaviti da odstoji 10 minuta)

Pomešati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i mak.Zatim dodati limun, med i sojino brašno. dobro izmešati.Ukoliko je potrebno dodati još malo vode.
Može se ispeći u običnom ili plehu za mafine (izađe 6 komada). Peći 15 minuta na 200C.

Sojine šnicle u sosu od pečuraka

Sastojci:
400 grama pečuraka (iseckanih na listiće)
3 dl biljne pavlake (ja najviše volim Joya Soy Finesse, u njoj nema mlečnih proteina, 100% biljna)
8 sojinih šnicli
po jedna kašika origana i bosiljka
2 kašike ulja
kašičica soli (ako dodajete slatku pavlaku posolite malo više) i biber

Na ulju propržiti pečurke .Najbolje na srednjoj temperaturi, da bi polako pustile vodu i aromu. Pržimo oko 10 minuta, tako da ostane još malo tečnosti. Ubacimo hidrirane* proceđene sojine šnicle, pa sve zajedno pržimo još 2-3 minuta. Dolijemo pavlaku, pojačamo vatru i kuvamo uz stalno mešanje dok se ne ukrčka oko 80% tečnosti iz pavlake (to je nekih 10 minuta).
*Soju hidriramo tako što je stavimo u šerpicu sa vodom, dodamo bosiljak i origano i zagrejemo do ključanja. Isključimo ringlu i ostavimo da stoji.

Sočivo

Sastojci:
300 g zelenog sočiva
velika glavica luka
3 šargarepe
2 čena belog luka
1 srednji krompir
pola kašičice aleve paprike
2 kašike ulja

Sočivo potopiti u vodu na jedan sat.
Na ulju propržiti sitno seckani luk i šargarepu isečenu na kolutiće (oko 10 minuta dok luk ne postane staklast) dodati sitno seckani beli luk i pržiti još 2 minuta.Ocediti sočivo i dodati. Dodati 2-3 čaše vode.
Zatim dodati sitno iseckani krompir. Kuvati pola sata na jačoj vatri.
Dodati alevu papriku. Kuvati još par minuta.

петак, 24. децембар 2010.

Raženi hleb sa mirođijom

Sastojci:
2 šolje raženog brašna
2 šolje pšeničnog brašna (integralnog)
kašičica suve mirođije (ili kašika sveže, sitno iseckane)
kašika soli
kockica kvasca
kašičica meda ili slada
2 šolje tople vode (oko 50 C, to je toplija česmovača (iz bojlera), voda ne sme da bude pretopla)
3 kašike ulja

Razmutiti kvasac u malo tople vode,dodati med, sačekati desetak minuta da odreaguje. Izmešati brašna, so i mirođiju. Dodati kvasac i vodu (ukupna količina vode je 2 šolje, u to ulazi i voda koju smo koristili za kvasac). Umutiti varjačom.
Prekriti testo krpom i ostaviti da nadođe jedan sat. Nakon tog vremena, premesiti testo rukom, ako je retko (lepi se za ruke u ogromnim količinama) dodati još malo brašna. Formirati 3 veknice veličine grejpfruta i poređati ih u podmazan pleh. Staviti jedan prazan pleh u rernu. Zagrejati rernu na 230 C.
Ostaviti hleb da nadođe  van rerne nekih 40 minuta, premazati vekne vodom i posuti vrlo malo mirođije, napraviti po 2 kosa reza oštrim nožem na svakoj vekni (do polovine visine). Kada stavimo pleh sa hlebom, pažljivo sipamo šoljicu vode* u prazan pleh koji je već u rerni (ovo treba uraditi vrlo pažljivo, da slučajno vodom ne polijemo vrata rerne, jer može da se desi da staklo na vratima pukne!!!)
Hleb peći pola sata. Izvaditi odmah. Sačekati da se ohladi pa seći.

*Vodu dodajemo da bi dobili hrskavu koricu.

Lažna kajgana sa brokolijem

Sastojci (za 2 osobe):
100 g tofua sa mirođijom (ili običnog + 1/4 kašičice suve mirođije)
3 čena belog luka
manja glavica brokolija (jedna kesa zamrznutog)
2 kašike ulja
2 kašike soja sosa

Na umerenoj temperaturi na ulju kratko propržiti beli luk (najviše 2 minuta, beli luk vrlo brzo gori) Dodati brokoli iseckan na cvetiće i pržiti još 8 minuta. Tofu iseckati na sitne komadiće pa dodati.Pržiti još 2 minuta. Dodati soja sos i ostaviti na ringli još minut uz stalno mešanje.


Zemičke (kućna varijanta kuvanog đevreka)

Sastojci:
3 šoljice pšeničnog brašna (ja stavljam integralno)
1 šolja tople vode (ne pretople oko 50 stepeni)
kašičica soli
1+1 kašičica meda ili slada
kašičica sode bikarbone
kockica kvasva
kim, susam, sincokret (opciono)

Razmutiti kvasac u vodi, dodati kašičicu meda. Kad kvasac odreaguje (pojave se balončići, posle nekih 10 minuta) pomešati sa brašnom, posoliti i ostaviti da naraste 1 sat. Jedna šolja vode je sasvim dovoljna.
Kada testo nadođe premesiti ga još jednom pa vlažnim rukama odvajati loptice (veličine ping pong loptice) uvaljati ih u brašno i ostaviti 15 minuta da odstoje (mogu se praviti i drugi oblici đevreci, perece, ali su loptice najlakše).
Kuvanje testa:
Dublju šerpicu napuniti negde do visine 10 cm vodom, dodat sodu bikarbonu i preostali med. Prokuvati do ključanja pa malo utišati vatru. Dodavati jednu po jednu lopticu, kuvati oko minut pa izvaditi na aluminijumsku foliju da se prosuše.
Posle 15 minuta sušenja, poređati ih na podmazan pleh i peći 20 minuta na 200C

Superlaki pirinač (Rižoto, pilav...)

Sastojci:
šolja integralnog pirinča (može i običan)
oko 200 g mešanog povrća (na primer mix za rusku salatu, to je oko pola one kese ako koristite mix bez šećerca dodajte i njega jedno pola šolje)
glavica crnog luka
2 čena belog luka
kašičica karija
kašika soli (ili više ko voli slano)
2 kašike ulja (to je ako koristite hladnoceđeno suncokretovo (ono je moj favorit, nije mnogo skuplje od zejtina a ima ga u svakoj zdravoj hrani), ono je malo gušće) . Običnog zejtina treba više.

Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dok ne postane providan i pusti lep miris (meni je to lep miris :). Dodati beli luk i pržiti još najviše minut uz stalno mešanje ( beli luk vrlo brzo gori). Dodajte pirinač i vodu (oko 2 šolje), posoliti.
Integralni pirinač se kuva duplo duže nego beli, pa u slučaju da kuvate beli dodajte i ostalo povrće odmah i kuvajte pola sata. Ipak ako koristite integralni kuvajte ga oko 20 minuta pa dodajte povrće.Kuvajte još pola sata. Ukoliko se sva voda ranije ukuva, dodajte slobodno još malo.
Pred kraj kuvanja, kad ostane vrlo malo vode, mešajte češće (do tad je dovoljno jednom u 10 minuta) jer pirinač zna da se lepi za dno šerpe. Dodajte kari, promešajte i kuvajte još minut-dva.

четвртак, 23. децембар 2010.

Varivo od leblebija sa pirinčem (neki to zovu i Chana Masala)

Sastojci
200 grama leblebije
Velika glavica crnog luka
2 kašike ulja
2 čena belog luka
kašika kečapa
kašika karija
kašičica soli
sok od pola limuna
1/4 kašičice aleve paprike
biber po ukusu
200 grama integralnog pirinča (prilog)

Leblebiju potopiti u vodi, na minimum osam sati (najbolje celu noć). Promeniti vodu i kuvati leblebiju 1 sat na srednjoj temperaturi .
Na ulju propržiti cni luk dok ne postane staklast ( to je oko 10 minuta na srednjoj temperaturi, tad počne lepo da miriše a još uvek ne gori), dodati  beli luk, kari i kečap. Pržiti uz stalno mešanje još dva minuta.
Dodati skuvanu leblebiju i oko 2 dl vode u kojoj se leblebija kuvala (ako nemate dovoljno, dodajte čistu vodu). Posoliti, pobiberiti i dodati limunov sok.Kuvati dok sva tečnost ne ispari uz često mešanje ( ako vam se leblebija učini pretvrda, dodajte još malo vode i nastavite kuvanje.Posuti alevom paprikom.
Za prilog obarite integralni pirinač.

среда, 22. децембар 2010.

Prosto kao...Pasulj

Sastojci
1/2 kg pasulja (šarenog)
3 glavice luka
3 čena beog luka
2-3 kašike ulja
3 kašike ulja za zapršku  br 1.
kašika brašna
kašičuca aleve paprike
suvi vlašac (po želji)
so i biber, po ukusu

Pasulj obavezno potopiti preko noći u vodi (lakše se kuva a i vari :-). Promeniti vodu i kuvati 15 minuta na jačoj vatri (bela pena koja se pojavljuje na površini je glavni neprijatelj). Ponovo promeniti vodu, dodati crni i beli luk,ulje i kašiku soli. Kuvati minimum sat vremena.*Kada je pasulj skuvan napraviti zapršku:
1) U posebnom tiganju zagrejati ulje pa dodati brašno, propržiti na srednjoj temp 2 do 3 minuta uz stalno mešanje dodati alevu papriku i pržiti još minut. Dodati u pasulj. ILI
2) (zdravija varijanta) Prokuvati pola šolje vode i u njoj razmutiti brašno (vrlo pažljivo, naročito ako koristite integralno brašno, zbog grudvica) i alevu papriku. Dodati u pasulj.Pa prokuvati još 10 minuta.
Koju god zapršku dodali završnica je ista
Posoliti pasulj. Kažu da je mahunarke najbolje soliti na kraju. Dodati kašiku vlašca.

*Zavisi od vrste pasulja, stariji pasulji (oni pakovani, iz supermarketa) se duže kuvaju, neki i do 2 sata.Takođe zavisi i od šerpe, ako kuvate u ekspres loncu jedan sat je sasvim dovoljan. U svakom slučaju probajte!

Jednostavan hleb

Ovo je jednostavan hleb, koji ne traži da se testo dodiruje rukama, mesi se varjačom, i ne čeka se da naraste (osim kratkog reagovanja kvasca 10ak minuta i čekanja da se zagreje rerna oko pola sata)

Sastojci:
5 šoljica integralnog brašna (ja mešam uglavnom : 2 š pšeničnog, 1,5š raženog, 1,5š heljdinog. Ukoliko želite da hleb više naraste i da bude mekši možete zameniti malo integralnog pšeničnog belim brašnom (1 šolju max), a ukoliko volite proju dodajte malo projnog a smanjite heljdino ili raženo)
kockica svežeg kvasca
3+3 kašike ulja
kašika meda ili malteksa
2 kašike soli
šaka golice, lanenog semena, susama
2 šake sirovog semena suncokreta
voda

Razmutiti kvasac u malo mlake vode (oko 40 C) dodati med, prstohvat soli i kašiku brašna. Kad kvasac odreaguje (pojavi se puno balončića i hoće da ,,pobegne" iz šoljice) pomešajte brašna, kvasac dodajte golicu, lan i susam i jednu šaku suncokreta. Vode dodati toliko da poveže brašno i da se napravi gušće testo (kažu da je dobro umešeno kad se skoro svo brašno odvoji od posude).

Posudu podmazati sa 3 kašike ulja i posuti (pokušajte ravnomerno)  preostalim suncokretom.
Dodati preostalo ulje u testo i prebaciti testo u pleh.
Peći 60 minuta prvih 20 na 250, sledećih 20 na 200, a poslednjih 20 na 150C. Odmah izvaditi
Sačekati oko 40 min da se prohladi, izvaditi iz pleha i umotati u krpu.
Ukoliko nemate pleh iz kog se lako vadi hleb, slobodno izbacite podmazivanje uljem i koristite peki papir, imajući u vidu da je on za temperature do 220C pecite prvih 40 min na 200, a narednih 20 na 150.



Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog, raženog i heljdinog brašna)
  
Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog, raženog i heljdinog brašna)
Jednostavan hleb (kombinacija pšeničnog i ovsenog brašna)

Kuvani ječam

Sastojci:
  1. Šolja ječma
  2. voda
  3. suvo grožđe ili brusnice
Ječam kuvati sa 3 puta više vode 1 sat na jačoj (ne najjačoj vatri), poklopiti i ostaviti još jedan sat na toploj ringli.
Ovako skuvan ječam može stajati u frižideru oko 5 dana.
Za konzumiranje može se zasladiti suvim grožđem ili brusnicama

Pečeni krompir

Pečeni krompir na malko drugačiji način, bez specijalnih dodataka a fenomenalnog ukusa, naravno za ljubitelje belog luka!
Sastojci:
kilogram krompira
6-8 čenova belog luka
3 kašike ulja (ja volim hladnoceđeno suncokretovo)
1-2 kašike origana

Pomešati ulje i sitno seckani beli luk pa ravnomerno rasporediti po dnu pleha. Preko toga poređati oljušten i na krupne kriške isečen krompir. Posuti origanom.Peći 40 minuta na 200 C ( Za svaki slučaj probati jedan krompirić pre vađenja, ne peku sve rerne isto)

уторак, 21. децембар 2010.

Salata od brokolija i šargarepe

Sastojci:

  1. 2 velike šargarepe
  2. glavica brokolija
  3. sok od pola limuna
  4. 2 kašike senfa
  5. so i biber, po ukusu
  6. 50 grama pečenih mlevenih badema

Brokoli iseckati na cvetiće i skuvati na pari ( 4 minuta max), Šargarepu iseći na tanke kolutove i takođe skuvati na pari (4 minuta max). Ukoliko nemate dodatak za kuvanje na pari, povrće slobodno obarite, fora kod kuvanja na pari je što povrće zadržava više hranljivih sastojaka a i lepšu boju ;)
Napravite preliv od limuna, senfa soli i bibera. Izmešajte sa prohlađenim povrćem i pospite bademima.
Prijatno!