Categories

среда, 22. децембар 2010.

Prosto kao...Pasulj

Sastojci
1/2 kg pasulja (šarenog)
3 glavice luka
3 čena beog luka
2-3 kašike ulja
3 kašike ulja za zapršku  br 1.
kašika brašna
kašičuca aleve paprike
suvi vlašac (po želji)
so i biber, po ukusu

Pasulj obavezno potopiti preko noći u vodi (lakše se kuva a i vari :-). Promeniti vodu i kuvati 15 minuta na jačoj vatri (bela pena koja se pojavljuje na površini je glavni neprijatelj). Ponovo promeniti vodu, dodati crni i beli luk,ulje i kašiku soli. Kuvati minimum sat vremena.*Kada je pasulj skuvan napraviti zapršku:
1) U posebnom tiganju zagrejati ulje pa dodati brašno, propržiti na srednjoj temp 2 do 3 minuta uz stalno mešanje dodati alevu papriku i pržiti još minut. Dodati u pasulj. ILI
2) (zdravija varijanta) Prokuvati pola šolje vode i u njoj razmutiti brašno (vrlo pažljivo, naročito ako koristite integralno brašno, zbog grudvica) i alevu papriku. Dodati u pasulj.Pa prokuvati još 10 minuta.
Koju god zapršku dodali završnica je ista
Posoliti pasulj. Kažu da je mahunarke najbolje soliti na kraju. Dodati kašiku vlašca.

*Zavisi od vrste pasulja, stariji pasulji (oni pakovani, iz supermarketa) se duže kuvaju, neki i do 2 sata.Takođe zavisi i od šerpe, ako kuvate u ekspres loncu jedan sat je sasvim dovoljan. U svakom slučaju probajte!

Нема коментара:

Постави коментар