Categories

понедељак, 17. октобар 2011.

Zapečeni patlidžan sa palentom

Sastojci:
jedan veći patlidžan
glavica crnog luka
4 čena belog luka
2 kašike bosiljka
2 kašike origana
1 kg paradajza (ili litar soka od paradajza)
kašika sirćeta
velika šolja palente
kašika soli
ulje za prženje

Patlidžan iseći na kolutove debljine oko 1 cm, dobro usoliti i ostaviti minimim sat vremena. Isprati i iscediti patlidžan.
Na ulju (oko 2 kašike) propržiti sitno seckani crni luk, oko 5 minuta, dodati sitno seckani beli luk, pržiti još minut pa dodati samleveni paradajz (ili sok od paradajza), bosiljak, origano i so. Krčkati oko pola sata na jačoj vatri.
Za to vreme propržiti patlidžan (po 2 minuta sa obe strane). Skuvati palentu u 2 šolje vode.
Zagrejati rernu na 200C.
U dublji pleh ili posudu za pečenje uliti oko 1/5 paradajz sosa, poređati polovinu pripremljenih patlidžana, preliti ih paradajz-sosom, dodati palentu (pažljivo je rasporediti preko patlidžana), ponovo preliti paradajzom, pa slojem patlidžana i na kraju preliti ostatkom paradajza.
Poklopiti (ili prekriti folijom) i peći pola sata, skloniti poklopac (ili foliju) i peći još 15 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар