Categories

петак, 24. децембар 2010.

Zemičke (kućna varijanta kuvanog đevreka)

Sastojci:
3 šoljice pšeničnog brašna (ja stavljam integralno)
1 šolja tople vode (ne pretople oko 50 stepeni)
kašičica soli
1+1 kašičica meda ili slada
kašičica sode bikarbone
kockica kvasva
kim, susam, sincokret (opciono)

Razmutiti kvasac u vodi, dodati kašičicu meda. Kad kvasac odreaguje (pojave se balončići, posle nekih 10 minuta) pomešati sa brašnom, posoliti i ostaviti da naraste 1 sat. Jedna šolja vode je sasvim dovoljna.
Kada testo nadođe premesiti ga još jednom pa vlažnim rukama odvajati loptice (veličine ping pong loptice) uvaljati ih u brašno i ostaviti 15 minuta da odstoje (mogu se praviti i drugi oblici đevreci, perece, ali su loptice najlakše).
Kuvanje testa:
Dublju šerpicu napuniti negde do visine 10 cm vodom, dodat sodu bikarbonu i preostali med. Prokuvati do ključanja pa malo utišati vatru. Dodavati jednu po jednu lopticu, kuvati oko minut pa izvaditi na aluminijumsku foliju da se prosuše.
Posle 15 minuta sušenja, poređati ih na podmazan pleh i peći 20 minuta na 200C

Нема коментара:

Постави коментар